

Co ma wspólnego twój codzienny zwyczaj z hrabią?
Rodzice doskonale wiedzą, że ich pociechy nie zawsze zjadają kanapki w szkole. Gdy zalegają w tornistrze kilka dni, to nadają się już niestety tylko do wyrzucenia. Czy powinny trafić do pojemnika na odpady zmieszane, czy do BIO? Wyjaśnimy to, ale wcześniej powiemy, kto wprowadził kanapki pod strzechy i co ta ma wspólnego z Hawajami.
Hrabia
Nie ma zgody, co do tego, kiedy pojawiła się pierwsza kanapka, ale wiadomo, że spopularyzował ją John Montagu - hrabia Sandwich (stąd angielska nazwa). Hrabia ów był brytyjskim arystokratą i szefem marynarki (uważa się, że niezbyt sprawnym, czym przyczynił się do zdobycia niepodległości przez Stany Zjednoczone). Niewątpliwą zasługą hrabiego było spopularyzowanie kanapki w XVIII-wiecznej Anglii. Cenił kanapki, ponieważ były łatwe do przyrządzenia i świetnie spełniały rolę przekąski przy grze w karty (nie brudziły palców tłuszczem z mięsa). Kawałek mięsa włożony między dwa kawałki chleba szybko stał się najczęściej spożywaną potrawą w Anglii, a potem na całym świecie, w licznych odmianach. Nie jest jasne, czy to na za sprawą kanapki, czy innych zasług, ale nazwa Wysp Sandwicha (obecnie Hawaje) została nadana przez kapitana Jamesa Cooka na cześć hrabiego.
Po pierwsze nie marnuj
Najlepiej oczywiście nie marnować jedzenia i w ogóle ich nie wyrzucać, ale gdy zmusi nas do tego tornistrowa rzeczywistość, to trzeba je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (gdy są z wędliną) lub do BIO, gdy jest to kanapka wegetariańska. Do BIO nie mogą trafiać żadne odpady pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy jednak, aby resztek nigdy nie wyrzucać do BIO wraz z woreczkami lub folią aluminiową.