

Bioodpady. Na co zwórcić uwagę?
Przypominam podstawowe zasady.
Co można wrzucać, a czego nie wrzucać?
Do pojemnika można wrzucać obierki, skórki warzyw i owoców, fusy po kawie i herbacie razem z papierowym filtrem, skorupki jajek, odpady z pielęgnacji roślin. Do pojemnika ze względów sanitarnych nie można wrzucać mięsa, kości, ości, resztek z obiadów, np. ziemniaków z sosem, artykułów higienicznych, zwierzęcych odchodów.
Jak wrzucać?
Ważne! Nie wrzucajmy odpadów BIO w tzw. "reklamówkach” i workach foliowych! To błąd! Spójrz na zdjęcie! Odpady należy wrzucać luzem lub w workach papierowych! W sklepach można też znaleźć specjalne worki biodegradowalne, wykonane z różnych materiałów pochodzenia roślinnego, np. z kukurydzy. Są one bezpieczne dla środowiska, a jednocześnie wytrzymałe.
Jak często opróżniane i myte są te pojemniki?
Firma wykonująca usługę odbiera (na zlecenie gminy) odpady BIO dwa razy w tygodniu w okresie wiosenno-letnim, tj. od 1 kwietnia do 30 września i 1 raz w tygodniu w okresie od 1 października do 31 marca. Mycie pojemników ma miejsce zawsze po każdym, trzecim opróżnieniu pojemnika w okresie od 1 kwietnia do 30 września i raz na miesiąc od 1 października do 31 marca.
Czy pojemniki są oznakowane?
Tak, ponieważ zdarzały się kradzieże. Oznakowanie jest zarówno widoczne (logo firmy), jak i niewidoczne. Na pojemniku znajduje się także naklejka z informacjami na temat podstawowych zasad segregacji.
Co dalej dzieje się z tymi odpadami?
Odpady BIO z gospodarstw domowych jadą do Regionalnej Instalacji Przetwarzania Odpadów Komunalnych w Głogowie, która znajduje się przy ul. Komunalnej. Tam, po ich wyspaniu pracownicy firmy GPK-SUEZ muszą niestety wybrać wszystko to, co nie nadaje się do dalszego przetwarzania, a więc przede wszystkim worki foliowe, w których często wyrzucane są odpady. Niestety nie jest możliwe, a w hałdzie odpadów udało się wybrać wszystko, co zbędne i nie jest tym, co możemy nazwać BIO. Zanieczyszczenia wpływają bardzo niekorzystanie na jakość kompostu i ograniczają możliwości jego późniejszego zastosowania. Po selekcji odpady kuchenne mieszane są z innymi bioodpadami, np. resztkami krzewów, gałęziami, liśćmi, trawą i „lądują” w jednym z tzw. bioreaktorów. Tam zachodzi proces biologicznego przetwarzania (napowietrzanie i zraszanie wodą przez okres 2 tygodni). Po sprawdzeniu, czy „kompost” spełnia określone przepisami parametry trafia na plac, gdzie „leżakuje” i dojrzewa przez kolejne 6 tygodni. Potem trafia na tzw. przesiewacz bębnowy i po przesianiu jest składowany. Jego ponowne użycie zależy od spełniania „norm”, a to zależy z kolei właśnie od tego, jak bardzo był wcześniej zanieczyszczony. Pamiętajmy o tym już na samym początku – przy wrzucaniu odpadów do pojemnika.